28.1.13

7+ bebekler için tam tahıllı ekmek tarifi

Neden ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz? Durduk yere iş çıkarmak! Dışarıda her çeşit ekmek var! Doğru!
Uzmanlara göre, 12 aylık olana kadar bebeklerimize içerisinde şeker ve tuz bulunan hiçbir ek gıda vermiyoruz. Bunlarınen başında seçtiğiniz ekmek geliyor! Eğer, yağsız, tuzsuz ve şeker ilavesiz olduğundan eminseniz o ekmekten dilediğiniz kadar kullanın. İçinize sinmiyorsa, katkısız olduğu kadar besleyici ve doyurucu ekmek tarifime buyrun. Yapması da o kadar zor değil ayda 1 kere vakit ayırmanız yeterli! 1 ekmekten 25-30 ince dilim çıkıyor.  Atıyorsunuz derin dondurucuya, bir gece önceden bir dilim çıkarıp sabaha kullanıyorsunuz.

1 kg tahıllı un satın alın. 500 gr kullanacaksanız ama çok yumuşak olursa biraz un eklemek ve sonrasında ekmeği dinlendireceğiniz zemini unlamak için de ihtiyacınız olacak. 500 gr. Alıp hepsini kaba döküp, sonra yapış yapış kalmayın diye baştan söylüyorum :) ben bir kere öyle pek çaresiz kaldım da!



Malzemeleri Hazırlayın:

Bir kabın içerisinde elle yoğurmak ya da mutfak robotunda hamur aparatı ile yoğurulmasına göre anlatıyorum. Ekmek makinası kullanıyorsanız sanırım daha  da kolay oluyordur.


500 gr. Tam tahıllı un
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşıyı toz-kuru maya
250 ml su (ben 250 ml koyup sonra aldığı kıvama göre, biraz daha su, biraz daha un ekleyerek istediğim kulak memesi kıvamına ulaşıyorum)

Başlayın:

Tüm malzemeleri yoğur, 
Elini unla, hamura kabaca yuvarlak bir şekil ver,
Mutfak tezgahının bir kısmını unla,
Hamuru tezgaha koy, üstünü nemli havlu/bez ile ört. 
Ekmek kabı kullanılacaksan içini yağlı kağıtla kapla ve kağıdı biraz yağla, çıkarması çok kolay oluyor.
Ekmek şekli verip tepsiye koyacaksan, tepsiye yağlı kağıt ser ve kağıdı biraz yağla.
Fırını 200 dereceye ayarla, ısınsın.
30 dk sonra büyüklüğü bıraktığının neredeyse iki katına çıkmış hamurunu al
Tepsiye ya da ekmek kabına yerleştir
Fırına yolla, 20 dk sonra ısıyı 150 dereceye dusur,10 dakika daha bu ısıda pişşin.
Toplam 30 dk sonra fırından al.
Oda sıcaklığında 1 saat durduktan sonra rahatlıkla, dağılmadan kesilebilir hale geliyor.













1 yorum: